Toernooiverslag Mix- en Dubbeltoernooi Gronsveld 2016

In aanloop naar het nieuwe seizoen heeft een Heels duo (Maikel en Tymen) op zaterdag 3 september 2016 deelgenomen aan het mix en dubbeltoernooi in Gronsveld, wat bekend staat om zijn sterk deelnemersveld. Een mooie krachtmeting om te ervaren hoe het ervoor staat.

Door verhinderde dames werd door beide heren alleen de Dubbel discipline afgewerkt, wat een groot nadeel heeft omdat tussen de partijen door lang gezeten/gewacht moet worden. Met die kennis in het achterhoofd en zonder grote verwachtingen trad het Heels duo omstreeks 09:00 aan op de badmintonvelden.

Meteen na het zien van de deelnemerslijst was al duidelijk dat het zeker geen makkelijke dag zou gaan worden. Na lang wachten (1ste ronde mix en 1ste ronde dubbel waren al bijna volledig gespeeld) mocht dan eindelijk begonnen worden aan de eerste match, wellicht dat dit de reden was dat beide heren niet echt scherp uit de startblokken kwamen, want nog voor het eerste punt naar Heel ging waren er al 5 verloren. Uiteindelijk betekende dit het eerste verliespartij met 21-18.

Niet veel later kwamen beide heren uit tegen een bekend duo uit Baexem. Ditmaal Ruud en Rogier. Lange tijd wisten beide teams elkaar in evenwicht te houden tot bij de 15. Wat cruciale foutjes resulteerde in een 20-17 voor de Pushers. Maar beide heren gaven nog een keer wat gas erbij waardoor 20-17 werd omgezet naar 21-20 voor het Heels koppel (eerste matchpoint van de dag). De eerste 3 punten werden vakkundig door de Baexemers weggewerkt. Bij 24-23 moesten de Pushers toch capituleren, 25-23 eindstand waardoor de eerste overwinning voor BV Heel een feit was.

Het systeem wat gespeeld werd in Gronsveld resulteerde dat wanneer je een pot wint je een sterkere tegenstander krijgt, en bij verlies een mindere. De 3de match werd gespeeld tegen een koppel uit Gronsveld. de ervaren tegenpartij had maar al te goed in de gaten dat één Heelse heer niet lekker in de wedstrijd zat. Door hem constant op te zoeken maakten ze het verschil en 21-14.

De laatste partij voor de pauze hadden de Heelse heren dus wat goed te maken wat ook uit hun spel bleek. Wat beter geplaatste shuttles en minder temporiserende slagen maakten het de tegenstander zodanig lastig dat met 21-15 werd gewonnen van een duo wat normaliter in niveau zeker gelijk is aan de heren van Heel.

Ten tijde van de pauze werd de eerste tussenstand bekend. Met 2 verlies en 2 winst bekleedde het team de 11de plek van de 18 spelers. Veel teams hadden 2 gewonnen en 2 verloren, maar op coëfficiënt die in het Zwitsers laddersysteem ook meetelt worden de teams dan alsnog verdeeld over de plaatsen.

Na deze pauze die tot maar liefst 13:30 duurde werd gestart met de middag sessie. Als eerste tegenstander speelden de Heren tegen een duo uit de bondscompetitie (hoofdklasse heren / 1e klasse mix). Het leek weliswaar of John Goessens speelde, maar dan een rechtshandige variant hierop. Bij Tymen liepen de korte shuttles nipt niet goed, wat toch flink wat punten kostte. Mede hierdoor verloren ze deze partij.

De 6de match was er een om zich te revancheren van het verlies in de vorige partij. Dit resulteerde in een geweldige start. Bij de wissel met 11 punten was het 11-3. Het risico van verslappen was daarna aan de orde bij de heren (blijven opletten he!) waardoor uiteindelijk 21-12 de uitslag was.

Door dit resultaat was duidelijk dat de volgende tegenstander een van formaat kon gaan zijn, en wat voor een… Veteraan Huib van Wijk speelde samen met Rik (BC Palemig) en zij waren duidelijk een maat te groot. Maar dit betekende niet dat beide heren over zich heen lieten lopen. Degelijke rally’s werden gespeeld opgevolgd door slordigheden, mede doordat de tegenstanders de heren goed onder druk konden houden. Maar toch werden 13 punten behaald tegen een zeer sterk duo. Best goede prestatie (vond Tymen, Maikel is iets minder content 🙂 ).

De laatste wedstrijd voor de finaleronden werden de heren gekoppeld aan hun angstgegners Kees en Leon van BC SCC. Heren op leeftijd maar met een container vol ervaring (een bak zou te klein zijn). En respect voor deze heren gezien hun met de leeftijd nog steeds op een goede manier meekomen in dit niveau. O.a. op het teamtoernooi van Push werd van hen verloren, het spelletje van deze mannen lijkt ons niet zo goed te liggen. Het was dus duidelijk dat alleen door de druk erop te houden en het tempo hoog houden zodat er kansen zijn. Maikel en Tymen namen risico door hoog tempo in de rally’s te houden wat de heren uit Stein uiteindelijk te machtig werd. 21-14 winst betekende dat voor de finales er met 4 winst en 4 verlies er nog een redelijke klassering te halen was mits de laatste partij gewonnen werd.

De tegenstanders in de laatste finale ronde was een heer van RBC Heerlen en een thuisspeler van Gronsveld. Maar zoals het spreekwoord luidt ‘save the best for last’, bleken de heren te beschikken over een geweldige pot badminton. 11-2 bij de wissel op voorsprong met degelijk spel, geen fouten en tegenstander voortdurend onder druk. Na de wissel leek ook in deze match de teugels niet volledig strak te staan want met wat kleine foutjes werd het uiteindelijk 21-12. Een heerlijk slot.

Met een uiteindelijke 10de plaats van de 18, waarvan 3 van de 4 verlies partijen gespeeld waren tegen koppels die hoger geëindigd waren, mag worden gesproken van een zeer redelijke klassering. Zeker in dit sterke veld met veelal bondscompetitiespelers, waarin plaatsen 12 tot en met 7 zeer close waren. De uiteindelijke winnaars Bas en Ronald van Palemig die we kennen uit de herenpoule van de RCML, wisten dit te verzegelen in de laatste partij tegen de nummers 2 Peter en Remon. Zelfs het winnende team had 2 partijen verloren. Ter illustratie hoe dicht het bij elkaar zat in de top. Een goede generale voor de start van de competitie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *